21-24 februari 2019

Press


Pressrelease februari 2018

Folkmusikfestivalen Umefolk 

Umeå Folkets Hus och övriga lokaler 22-25 februari

 
Valkyrien, foto: Caroline Strømhylden

Ljuset börjar långsamt återvända och det är återigen dags för en av landets största folkmusikfestivaler att slå upp portarna och sprida värme och feststämning. Och det finns all anledning att fira.

Jämställd bokning och EPOS Norr
Tack vare en beviljad ansökan till Musikverket för jämställd bokning är Umefolk 2018 nu helt jämställt på de stora scenerna. Det har varit en utmaning men en rolig sådan. Vi har även satsat lite extra på samisk musik i år och samarbetar med Samiska veckan kring kring flera programpunkter, bland annat Arvvas på fredagen och kursen i psalmsång på samiska på lördagen. Vi vill speciellt lyfta folkrockbandet Valkyrien, attitydstarka musikkollektivet Sallyswag, den musikaliska barnföreställningen Havsfrun, det alltid lite maffiga Allspelet samt Katarina Barruk i ny tappning med sina norska medmusiker.
I jämställdhetsarbetet har även ett samarbete med organisationen EPOS (Equality and Plurality On Stage)  påbörjats för att lyfta frågor kring mångfald och jämställdhet i folkmusikbranschen i norra Sverige. Syftet är att bilda ett regionalt EPOS Norr. “Jag tror att vi behöver skapa ett brett nätverk för professionellt utövande musiker och dansare inom folkmusikgenren i norra Sverige och Sápmi. Konstnärligt utövande mår bra av sammanhang med inspiration och utbyte, men samarbete och organisering är också viktigt för att nå ut till ny publik och andra geografiska platser. Vi vinner på att lyfta fler, istället för att vara rädda för konkurrens.” säger Sunniva Abelli, festivalproducent och musiker.

Gnid & Drag fyller 40 år
Rörelsen som började som ett öppet sammanhang för att träffas och spela folkmusik på 70-talet bildade 1978 den förening som idag är en av de mest aktiva och mångsidiga folkmusikföreningarna i Sverige, nämligen Umeå Folkmusikförening. Vi ser tillbaka på många år av jamkultur och medlemsengagemang, där öppenhet och delaktighet löper som en röd tråd genom folkmusiklivet i Umeå.

Umefolk vann priset som Årets Arrangör på Folk & Världsmusikgalan 2017
Galan hölls i Helsingborg i mars och motiveringen löd:  ”Att vara arrangör är svårt. Publikens önskemål ska jämkas samman med artisternas, kvalitet mot ekonomi. Det ska bli en kompromiss där alla ska känna sig som vinnare. Här är en arrangör som fattat galoppen, en stark organisation som bjuder på ett rikt utbud av bra musik under bra förhållanden – och då kommer också folk! Fast det är mitt i vintern.”

Producenterna Stefan Gyllenberg och Sunniva Abelli kommenterar:“Till alla som arbetar ideellt med festivalen vill vi tacka från hjärtat och säga: Det här priset är till er! Utan volontärer och andra engagerade - inget Umefolk. Tack och grattis!”

För alla åldrar
Umefolk har ett brett program med konserter, dans, föreställningar, barnaktiviteter, mötesplatser och kurser. På hemsidan umefolk.com hittar du schema och mer information om vad som händer. Festivalen sker i Folkets Hus fredag och lördag, men det sker även många andra folkmusikaktiviteter runt om i stan från onsdag till söndag.

Mer info finns på Umefolks hemsida: www.umefolk.com

Pressbilder finns här: Här

Presskontakt och ackreditering:
Sunniva Abelli, producent
sunniva@umefolk.com 0761030377