21-24 februari 2019
Foto: Odd Inge Larsen

Marja-Liisa Orgelsuite

Marja-Liisa Orgelsuite hade premiär i augusti 2018 på folkmusikfestivalen Kalottspel i Målselv, Norge. Det är Mariann Torset från Målselv som är kompositören och hjärnan bakom föreställningen. Mariann har samlat sex av sina favoritorganister från Norden med varsin hopfällbar tramporgel, och de har utforskat vad de kan göra tillsammans. Resultatet blev Marja-Liisa Orgelsuite, och vi kan lova en ljudbild du aldrig förr har upplevt.

Tramporgel har varit ett viktigt kompinstrument i finsk och svensk folkmusik de senaste 50 åren, och de sista 20 åren har Norge kommit efter. Idag är tramporgeln ett viktigt instrument hos många av våra mest kända folkmusiker i alla tre länder.

Marja-Liisa Orgelsuite är en lyckad samproduktion mellan Kalottspel och Folkemusikk Nord – kompetenscenter för folkmusik och folkdans i Nordnorge. Koreograf Sigurd Johan Heides signatur visas också tydligt i produktionen, han är mest känd från danskompaniet Kartellet.

Marja-Liisa Orgelsuite kommer under 2019 att spelas på flera ställen både i Sverige, Finland och Norge. Projektet är finansierat av Det Norske Komponistfond, Nordisk Kulturfond, Nordisk Kulturkontakt, samt Folkemusikk Nord, Troms fylkeskommun och Kalottspel som driver projektet.


Mariann Torset (N) – Trøorgel
Harald Lind-Hanssen (N) – Trøorgel
Kristina Bergström (S) – Tramporgel
Janne Strömstedt (S) – Tramporgel
Leija Lautamaja (Fi) – Harmoni
Milla Viljamaa (Fi) – Harmoni

Koreograf: Sigurd Johan Heide
Producent: Terje Foshaug, Folkemusikk Nord