21-24 februari 2019

Katarina Barruk

Artisten Katarina Barruk, uppvuxen i Lusspie (Storuman) men numera bosatt i Ubmeje (Umeå), har de senaste åren utmärkt sig som en ny stjärna bland samiska artister. Barruk har trots sin ålder hunnit spelat på många olika scener både i Sverige men också internationellt.

Katarina är en av de få unga samer som idag talar umesamiska flytande. Detta ser hon som en otrolig skatt i livet, eftersom det ger henne ett speciellt band till hennes folk och förfäder och är en stor del av hennes identitet. Men också som ett ansvar där hon anser det vara viktigt att engagera sig för att språket ska leva vidare. Umesamiska är det språk som tar störst plats i hennes låtar.

Med sig på denna konsert har hon de norska musikerna Espen Høgmo, Pål Olav Loftesnes, Christo Stangnessoch Arnljot Nordvik. Tillsammans kommer de att ge en speciell konsert där Barruk får komma till sitt rätta element genom hennes låtar, både från debutalbumet Báruos men också genom nytt material. Vi får även höra traditionell jojk från Västerbotten som möter musikerna. Katarina strävar hela tiden efter att publiken ska få med sig starka känslor från olika saker som hon försöker närma sig under konsertens gång.

Medverkande
Katarina Barruk – sång
Espen Høgmo – slagverk
Pål Olav Loftesnes – keyboard
Christo Stangness –bas
Arnljot Nordvik – gitarr