21-24 februari 2019

Jenny Ritter Trio (CA) & Nord/Långbacka/Dahl (SE)

Bild: Nord/Långbacka/Dahl

Stämsång, rootsig groove, kärva klanger och skira ljudlandskap.
Musiker och komponister som samarbetar över genre- och geografigränserna. Sångerskan, multiinstrumentalisten och låtskrivaren Jenny Ritter från Vancouver med sin trio och den nya svenska trion Nord/Långbacka/Dahl bjuder på en gemensam konsert!

Bild: Jenny Ritter

Jenny Ritter, född på en ö utanför Kanadas västkust, skapar unika musikaliska indiefolklandskap av berg, minnen och spöken. Hon ackompanjerar sin berättande klara, briljanta sång på banjo och gitarr och musicerar ofta tillsammans med olika kanadensiska folkmusiker. Sedan 15 år har hon turnerat med flera olika kanadensiska grupper och är något av en multiinstrumentalist från barnsben. Hennes musik skulle kunna beskrivas som "indiefolk" med rötter i kanadensisk rootsmusik och influenser från bland annat skandinaviska folkmusiktraditioner. Texterna återspeglar ofta en ensam uppväxt djupt inne i skogen, med pastorala bilder och vilda djur som skrapar på dörrar. Hon har en stark scenisk närvaro och dialog med publiken. I februari/mars släpper Jenny uppföljaren till det rosade debutalbumet Bright Mainland och gör releaseturné i Skandinavien med svenska och kanadensiska musiker. 

Jenny Ritter – sång, banjo och gitarr
Trent Freeman – fiol och sång
Ryan Boeur – elgitarr

Gästmusiker - Simon Nyberg, gitarr

www.jennyrittermusic.ca


Nord/Långbacka/Dahl
I en tid där den musikaliska kartan ständigt ritas om och fusioner är mer regel än undantag rör sig Nord/Långbacka/Dahl med lätthet och nyfikenhet i just gränslandet mellan olika genrer och uttryck. Tre starka personligheter från den svenska musikscenen som med bakgrund inom vitt skilda musikstilar möttes i viljan att skapa ett eget gemensamt språk. Sång, cello, dragspel, fioler, klaviatur och klockspel utgör ljudpaletten i deras mustigt suggestiva, skirt himmelska, kärvt poetiska och spontant lekfulla kompositioner. Du kan ha sett medlemmar ur Nord/Långbacka/Dahl spela med grupper och artister som t.ex. New Tide Orquesta, Sofia Karlsson, Miss Li, Norbotten Big Band, Lena Willemark, Kaja, Kultiration, Tomas Ledin, Krackel Kapell, Cullbergbaletten och Beches Brew för att nämna några. Livet Nord
– 5-strängad fiol och sång
Johanna Dahl – cello och sång
Lisa Eriksson Långbacka – dragspel, klaviatur och sång 

www.livetnord.se