22-25 februari 2018

Press

Presskontakt och ackreditering
Stefan Gyllenberg - producent Umefolk stefan@umefolk.com

Pressbilder finns här

Pressrelease 2017
Folkmusikfestivalen Umefolk
Umeå Folkets Hus/övriga lokaler 23-26 februari

Umefolk - folkmusikfestivalen som lyser upp vintermörkret


Fredag 24/2 öppnar Umefolk portarna på Folkets hus. Det kommer bjudas på en helg fylld av konserter, dans, kortkurser, buskspel och barnaktiviteter. Bland medverkande finns såväl musiker från hela världen som från Umeå och övriga Västerbotten. Bland långväga gäster kan nämnas: Kardemimmit (FIN), Red Tail Ring (USA), Soul feet (IND) och Murhaf Fanos (SYR). Från den svenska folkmusikhimlen syns storheter som Triakel, Ulrika Bodén & Ahlberg, Ek, Roswall, skivsläpp med superduon Lisas (Lisa Rydberg och Lisa Långbacka), Hilleviensemblen, och många, många fler.

Umefolk invigs med den numera legendariska Allspelskonserten på Idun s
om även i år blir maffigt med cirka 500 musiker i alla åldrar på Idunscenen. Nytt för årets Allspel är samarbetet med en av Europas kulturhuvudstäder 2017, Århus. Genom projektet Rethink Folk Music kan Umefolk tillsammans med Umeå Musikskola bjuda in ett 60-tal unga folkmusiker från tiotalet länder.

Bland lokala akter finns bland annat solokonsert med Thomas Andersson, konsert med visartisten Magda Andersson som nyligen släppte sitt debutalbum och balkanröj med Mullin Mallin Band.

För barnfamiljer erbjuds familjeföreställningarna “Lilla trollet Skrutt” och “Resan till Dalen” under lördagen.
Umefolk bjuder även på en mängd kortkurser till exempel “Sånger från Syrien”, “Polska för livrädda”, “Visor från Västerbotten”, “Norskt låtspel” med mera.

Nedan följer två programpunkter som kanske kan vara extra intressanta att skriva om med kontaktinformation till artister/medverkande om det finns intresse av intervju innan festivalen:

Seminarium med “Folkmusiker mot främlingsfientlighet” fredag kl 13-15 Rist

Anna Möller är en av flera folkmusiker som är medlemmar i nätverket Folkmusiker mot rasism. Ett nätverk som sedan 2010 arbetat med aktioner av olika slag dels för att stå upp för allas inkludering i samhället och mot rasism, dels för att folkmusiken ska stå fri från främlingsfientliga partier. Välkommen att delta i ett av vår tids viktigaste samtal inom folkmusikgenren om på vilka sätt vi kan fördjupa kunskapen om hur folkkultur och traditioner utvecklats i samverkan med sin omvärld och historiska skeenden.

Om Anna Möller – starkt lysande fiolspelande och sjungande stjärna på den folkmusikaliska himlen genom band som Kolonien och Världens band.

Kontakt Anna Möller: 
070-3800806


Hyllning till Hillevi fredag kl 20 Studion

I september 1916 ägde en spelmanstävling rum i Sundsvalls Stadshussalong. Bland de drygt 40 tävlande spelmännen var det ett namn som stack ut. Hillevi Öberg, från Borgsjö i Medelpad, endast 18 år gammal och den enda kvinnliga fiolspelaren. Hon imponerade stort på juryn och hennes kraftfulla fiolspel gav henne en tredjeplats.

100 år senare blev folkmusikern Emma Ahlberg nyfiken på vem denna Hillevi kunde vara. Vad hade hänt med henne efter spelmanstävlingen? Hon bestämde sig för att ta reda på det. Ju mer hon sökte, desto fler ledtrådar hittade hon som visade att Hillevi var en färgstark person som verkligen gick sin egen väg i musikens tjänst!

Med hjälp av Emma Ahlbergs nyskrivna musik samt Hillevis egna polskor, framfört av Hilleviensemblen sker nu denna kvinnas återkomst i scenrummet. Det är hundra år sedan hos själv stod med sin fiol på estraderna, i biosalongerna, i musikkonditoriet Malmen - hon färdades genom hela Norrland med musiken som drivmedel. Som ensamstående mor med två barn tog hon sig till Boden till Kiruna och så vidare...Var det brist på musikerjobb, då fann hon snart ett sätt att skaffa sig det ändå. På sin ålders höst, iförd röd basker och rökandes cigariller, kunde Hillevi se tillbaka på ett liv fyllt av idogt arbete - i både med och motgång - för att kunna ägna sig åt det hon brann för allramest. Musiken.

Emma Ahlberg - femsträngad fiol, Anna Holm Ek - kontrabas, Markus Räsänen - dragspel, Valter Kinbom - slagverk

Kontakt Emma Ahlberg:
emma.ahlberg@gmail.com
073-0591511


Några pressbilder:
https://drive.google.com/open?id=0ByQFJv-D5UzWV2R4X1RPMjBTTWc


Presskontakt och ackrediterin
Stefan Gyllenberg - producent Umefolk
stefan@umefolk.com