22-25 februari 2018

Burnstein/Rethink/Caravan/Musikskolan

  • Lördag 15:00, Studion

Burnstein Orchestra besökte Umefolk förra året och deras spelning i Freja på lördagskvällen var enligt många festivalens höjdpunkt.

Från Hammarkullen kommer denna 25 musiker starka balkan-rock-röj-klassiska ungdomsensemble. 

I år är de tillbaka, både som gästartister på fredagens Allspel men också med egen spelning i Studion. 

Aarhus är europeisk kulturhuvudstad och därifrån orkestreras det gigantiska folkmusikutbytet Rethink Folk Music.  Låtar som grävts upp ur arkiv i Hammerfest, Wroclaw, Silkeborg, Cesis, Bretange, Verdal, Skanderborg, Riga, Ås, Aarhus och Umeå, borstas av och skickas runt hela Europa för att begrundas och omstöpas. Resultatet delas vid workshops och under Umefolkveckan sker detta på Midgårdsskolan då ett 30-tal unga internationella folkmusiker samlas.

Etno Caravan består även de av folkmusiker från hela världen. 2014 åkte de på bussturné och samlade låtar och uppträdde i Tjeckien, Polen, Litauen, Lettland, Estland, Finland för att till slut nå Umeå för en veckas konserter och workshops. Upplev alpjoddling på högsta nivå, låt dig dras med i en tjeckisk långdans och snubbla till balkanhalkans udda taktarter!

Etno Caravan tar efter helgen bussen till Tärnaby och Hemavan och agerar värmestugband under festivalen Hemavan Folk Fest 28/2-4/3.

Umeå Musikskolas folkmusikgrupper Folkfräs, Folkhettan och Appendix utgör en av stommarna i stans folkmusikliv. Det blir låtar från Sydamerika och Nordafrika, Östeuropa och Västerbotten.